Dakisolatie verplicht vanaf 2015, ook voor appartementsgebouwen

Sinds 1 januari van dit jaar is de Vlaamse dakisolatienorm van toepassing voor alle zelfstandige woningen, zoals eengezinswoningen, studio’s en zelfs appartementen maar geen kamers. Het ontbreken van dakisolatie zal geleidelijk aan zwaarder doorwegen in de beoordeling van de woningkwaliteit en kan vanaf 2020 leiden tot het ongeschikt verklaren van de woonst.

Dakisolatie wordt al jaren gesubsidieerd en men kan er zelfs een belastingvermindering voor krijgen. Toch stelde de Vlaamse overheid vast dat heel wat woningen nog steeds onvoldoende geïsoleerd zijn. Ze voerde daarom de dakisolatienorm in die er tegen 2020 voor moet zorgen dat elke zelfstandige woning over dakisolatie beschikt.

Dakisolatienorm in de praktijk

Warmteweerstand (R-waarde) wordt uitgedrukt in m2 K/W. De minimumnorm voor dakisolatie is een R-waarde van 0.75 m2 K/W. Dat stemt overeen met een isolatielaag van 3 à 4 cm, maar doorgaans wordt een isolatiedikte van minstens 15 cm warm aanbevolen.

Toekenning van strafpunten bij particuliere woningen

De eigenaars van zowat 400.000 Vlaamse woningen die nog niet over dakisolatie beschikken, krijgen nog 5 jaar de tijd om dit in orde te brengen. Ondertussen worden er vanaf dit jaar strafpunten uitgedeeld, die tegen 2020 fel kunnen oplopen. Vanaf 15 strafpunten kan een woning ongeschikt worden verklaard, aangezien ze dan niet meer voldoet aan de wettelijke normen. De eigenaars zullen niet uit hun huis worden gezet, maar wel met spoed hun dak moeten isoleren om de woning terug officieel bewoonbaar te maken.

Strafpunten bij appartementsgebouwen

Als het dak van een appartementsgebouw niet voldoet aan de vastgestelde minimumnorm, zullen alle appartementen in het gebouw vanaf 1 januari 2015 evenveel strafpunten krijgen. Het dak is immers een gemeenschappelijk deel van het appartementsgebouw en gebreken aan de gemeenschappelijke delen worden doorgerekend aan alle woningen in het gebouw. Dat betekent dus dat een appartement op het gelijkvloerse eveneens strafpunten krijgt als blijkt dat het appartement onder het dak onvoldoende dakisolatie heeft en dit ongeacht de eigendomssituatie.

Vlaamse subsidies

In een gemiddelde woning bespaart men al snel jaarlijks ongeveer 500 € op de verwarmingskosten als het dak goed geïsoleerd is. Een investering in dakisolatie geeft trouwens recht op heel wat premies en mogelijke belastingvermindering en is dus na enkele jaren al terugverdiend.

Wie met een aannemer werkt, kan via zijn netbeheerder (Eandis of Infrax) 6 tot 8 € per vierkante meter terugbetaald krijgen. Wie zelf de dakisolatie aanbrengt, geniet 50 % van die subsidie.

In 2015 loopt ook de bestaande belastingvermindering voor dakisolatie verder. De subsidie bedraagt 30 % van de kosten let een maximaal fiscaal voordeel van 3.050 €. De isolatiewerken moeten uitgevoerd zijn door een aannemer met een minimum R-waarde van 2,5 m2 K/W.

Premies en belastingvermindering kunnen gecumuleerd worden. En aangezien het isoleren van het dak een energiebesparende maatregel is, kan men daarnaast ook nog een energielening aanvragen om de investering te financieren.

Meer informatie op:

Bron: Metro & http://nicm.be/article/dakisolatie-verplicht-vanaf-2015-ook-voor-appartementsgebouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *